Commewijne

Het district is gelegen op de rechteroever van de Surinamerivier, direct ten oosten van Paramaribo. Commewijne wordt in het noorden begrensd door de Atlantische Oceaan, in het westen door de districten Paramaribo en Wanica, in het zuiden door het district Para en in het oosten door het district Marowijne. De hoofdplaats is Nieuw-Amsterdam. Het district heeft een landoppervlakte van 2353 km² ruw even groot als de provincie Antwerpen.

Commewijnes economie is hoofdzakelijk gebaseerd op landbouw, met plantages die hun oorsprong hebben in de eerste jaren van de Nederlandse kolonisatie in de zeventiende eeuw. Plantage Mariënburg is sterk vervallen, maar de fabriek wordt nog steeds bezocht door toeristen. Net als de andere plantages in het district zijn deze door de nabijheid van Paramaribo gemakkelijk als dagexcursie te bezoeken. Suikerriet is nog steeds overal te vinden, net als citrusaanplanten en cacao. Hiernaast is visserij ook van groot belang. Visvangst vindt voornamelijk plaats voor de kust, op de Suriname en de Commewijne. Frediksdorp en Peperpot zijn 2 duurzame accommodaties op oude plantages waar je Commewijne dieper kan ontdekken.

Het district is het op twee na dichtstbevolkte district van Suriname. Naast de rivier de Suriname wordt Commewijne vooral gekenmerkt door de rivier de Commewijne. Iets ten oosten van Alliance mondt de rivier de Cottica in de Commewijne uit. Op dit punt bevond zich Fort Sommelsdijk, gebouwd in 1685 en verlaten rond 1870. Een groot deel van de kuststrook is vrij gecultiveerd, hoewel er langs de kusten uitgebreide natuurgebieden bestaan. Belangrijke natuurgebieden langs de kust zijn Matapica en Braamspunt, waar onder andere schildpadden hun broedgebied hebben. Bij de samenstroom van de Suriname en Commewijne rivier aan de mondig vindt je steeds speelse dolfijnen en fort Nieuw Amsterdam heeft een wakend oog over de monding.

Bij de laatste Surinaamse volkstelling in 2012 telde Commewijne 31.420 inwoners. Het is het enige district waar Javanen de meerderheid vormen. Zij zijn met 14.829, ofwel 47% van de totale bevolking. De op één na grootste groep zijn de Hindoestanen met 9.368 leden, ofwel 30% van het totaal. Daarnaast wonen er ook nog creolen (1.711), marrons (978), inheemsen (423), Chinezen (257) en blanken (45). Er wonen ook 3.537 mensen van gemengde afkomst.

Commewijne hotels

Peperpot

4* hotel met ruime kamers, voorzien van koffiezet, koelkast, safe en Airco. Zwembad en Wifi aanwezig.

Frederiksdorp

4* hotel met ruime kamers, voorzien van koffiezet, koelkast en Airco. Zwembad en Wifi aanwezig.