Brokopondo

Het district Brokopondo grenst aan de districten Para en Sipaliwini en beslaat een oppervlakte van 7364 km², wat ongeveer 2,6 keer de grootte van de provincie Antwerpen is. Het grootste deel van het district is bedekt met regenwoud. Het immense Brokopondostuwmeer (voorheen bekend als het Van Blommesteinmeer) bevindt zich in dit district, nabij de plaats Afobaka. Dit stuwmeer werd tussen 1961 en 1964 aangelegd voor de opwekking van waterkracht en beslaat maar liefst 50% van de totale oppervlakte (ongeveer 0,5 keer de provincie Antwerpen). Dit draagt nu bij aan de “negative carbon” certificering van het land.

In het benedenstroomse deel van de Suriname, vóór de stuwdam, vind je enkele prachtige accommodaties waar je het binnenland kunt verkennen. Boven Suriname begint boven het meer en wordt bediend met korjalen vanaf Atjoni, waar de weg letterlijk ophoudt. Langs de oevers van de Surinamerivier bevinden zich talloze Marron-dorpen en enkele fraaie accommodaties bij de “sula’s” (stroomversnellingen). Deze behoren tot de mooiste en meest toegankelijke plekken in het land. Het district herbergt ook vele watervallen, waaronder de Prinses Ireneval en de Leovallen, beide gelegen in het natuurreservaat Brownsberg. Samen met de boven- en benedenloop van de Suriname en de eilandjes in het Brokopondostuwmeer is het Brownsberg-natuurreservaat een belangrijke bestemming geworden voor duurzaam toerisme in het district.

Volgens de laatste volkstelling van 2012 wonen er 15.909 inwoners in Brokopondo. Het overgrote deel van de bevolking bestaat uit Marrons (13.172 mensen, oftewel 83%). Minderheden zijn mensen van gemengde afkomst (334 mensen), creolen (198 mensen), Chinezen (161 mensen), Afro-Surinamers (149 mensen) en inheemsen (120 mensen). Hoewel de andere bevolkingsgroepen elk door minder dan honderd personen worden vertegenwoordigd in Brokopondo, ontbreekt geen enkele volledig.

Brokopondo hotels

Afobaka Resort

Het Afobaka Resort bevindt zich aan de benedenloop van de Surinamerivier, op een steenworp afstand van het Brokopondostuwmeer. Het terrein is heuvelachtig en bosrijk, en hier staan zes bijzondere lodges. Deze lodges bieden alle luxe die je wenst, zonder het gevoel van het bos te verliezen. Dagelijks zijn er à la carte menu’s beschikbaar voor ontbijt, lunch en diner. Speciale verzoeken, diëten of aangepaste menu’s zijn ook zeker mogelijk.

Berg en Dal

Dit eco-culturele resort behoort tot de topkwaliteit in de regio. Het restaurant biedt voortreffelijke gerechten met een fantastisch uitzicht op de rivier. Daarnaast beschikt het resort over een prachtig infinity-zwembad. De 45 stijlvolle lodges zijn voorzien van thee- en koffiefaciliteiten, individuele airconditioning en een eigen badkamer.