Brokopondo

Het district Brokopondo grenst aan districten Para en Sipaliwini en heeft een oppervlakte van 7364 km² ongeveer 2.6 x de provincie Antwerpen  . Het wordt voor een groot gedeelte door regenwoud bedekt. Het grote Brokopondostuwmeer (vroeger van Blommesteinmeer) ligt in dit district bij de plaats Afobaka. Het stuwmeer is aangelegd tussen 1961 en 1964, voor de toelevering van  waterkrachtstroom en omvat 50% van de totale oppervlakte ( ongeveer 0,5 x de provincie Antwerpen ). Wat nu bijdraagt bij het behalen van het “negative carbon” certificering van het land. De beneden Suriname ( voor de stuwdam ) heeft enkele mooie accommodaties en zodoende kan je hier proeven van het binnenland en de  Boven Suriname start boven het meer en wordt bediend met korjalen vanaf Atjoni waar de weg letter en figuurlijk ophoudt. Hier vindt je vele Marron dorpen aan de oevers en enkele mooie accommodaties aan “sula’s” ( stroomversnellingen ) van de Suriname rivier, deze zijn van de mooiste en bereikbaarste van het land. Het district heeft door de vele gebergtes ook vele watervallen, waaronder de Prinses Ireneval en de Leovallen die beide liggen in het natuurreservaat Brownsberg. Het natuurreservaat Brownsberg is samen met de boven & beneden Suriname en de eilandjes in het Brokopondostuwmeer een belangrijke bestemming voor duurzaam toerisme verworden in het district.

Volgens de laatste volkstelling van 2012 wonen er 15.909 inwoners in Brokopondo, waarvan het overgrote deel marrons (13.172 mensen, ofwel 83%). Minderheden zijn mensen van gemengde afkomst (334 mensen), creolen (198 mensen), Chinezen (161 mensen) Afro-Surinamers (149 mensen) en inheemsen (120 mensen). De andere bevolkingsgroepen zijn telkens door minder dan honderd personen in Brokopondo vertegenwoordigd, maar geen enkele ontbreekt volledig.

Brokopondo hotels

Afobaka Resort

Afobaka Resort is een oord gelegen aan de  beneden Surinamerivier, op steenworp afstand van het Brokopondo stuwmeer. Op het heuvelachtige en bosrijke terrein staan 6  bijzondere lodges. Deze lodges zijn voorzien van alle luxe, zonder het ‘bosgevoel’ te verliezen. Dagelijks a la carte menu’s verkrijgbaar; ontbijt, lunch en diner aan. Speciale verzoeken, diëten of menu’s zijn zeker ook mogelijk.

Berg en Dal

Dit Eco-cultureel resort is van de betere kwaliteit in de regio. Een voortreffelijke restaurant met een fantastisch uitzicht op de rivier. Een mooi infinity zwembad. De 45 stijlvolle lodges  beschikken alle over thee en koffiezetfaciliteiten, individuele Airco, eigen badkamer.